18.09.2023.

Rođenje LEGO Kocke (1950–1959) II

LEGO kocke su danas prepoznatljivo ime u svetu igračaka, sinonim za kreativnost, inovaciju i beskrajne mogućnosti konstrukcije. Pogled unazad na deceniju rođenja ovog izuzetnog izuma, razdoblje između 1950. i 1959. godine, otkriva kako je jedna danska kompanija započela revoluciju u industriji igračaka.

Pre nego što su LEGO kocke postale sinonim za kreativno igralište, kompanija LEGO, osnovana 1932. godine, bila je poznata po proizvodnji drvenih igračaka. Osnivač, Ole Kirk Christiansen, imao je jasnu viziju - pružiti deci sredstva koja će potaknuti njihovu maštu i kreativno razmišljanje. Tek u periodu 1950-1959, pod vodstvom njegovog sina, Godtfreda, kompanija je počela da se transformiše, orijentišući se prema proizvodnji plastičnih igračaka.

Godine 1952, LEGO je inaugurirao prvu fabriku za proizvodnju plastičnih igračaka, označavajući početak nove ere za kompaniju. Ono što je bilo revolucionarno u ovom periodu je uvođenje plastičnih "automatskih vezujućih cigli" 1958. godine. Ovaj izum, koji je u osnovi patentirao Godtfred Kirk Christiansen, bio je temelj unapređenja LEGO sistema igračaka.

Ove nove kocke, koje su se mogle međusobno povezati i slagati, nudile su neograničene mogućnosti za konstrukciju. Novi dizajn, sa unikatnim sistemom tubularnih ispupčenja i udubljenja, omogućio je čvrsto i stabilno povezivanje kocki, dok je istovremeno dozvoljavao lako razdvajanje, pružajući dečijim rukama mogućnost da grade, razgrađuju i ponovo grade. Ovo je deci pružilo mogućnost da svoje ideje pretvore u trodimenzionalne kreacije, koristeći samo svoju maštu kao vodič.

Kako su godine prolazile, LEGO asortiman proizvoda nastavio je da se širi i evoluira, uključujući uvođenje različitih boja i oblika kocki, čime je obogatio mogućnosti za konstrukciju i omogućio dečijoj mašti da doslovno izgradi svetove. Ovaj period takođe je obeležio početak globalne ekspanzije kompanije LEGO, s proizvodima koji su dostizali decu širom sveta.

Daleko više od običnih igračaka, LEGO kocke su postale instrumenti učenja. Priznajući potencijal ovih kocki da potaknu kreativno razmišljanje i razvoj finih motoričkih veština, učitelji i pedagozi počeli su da uključuju LEGO kocke u svoje nastavne planove i programe.

No, bila je to decenija 1950-1959 koja je postavila temelj za sve što je LEGO postigao. Tokom ovog značajnog perioda, LEGO kocke nisu samo transformisale jednu kompaniju, već su promenile celu industriju igračaka, unoseći inovativnost i kreativnost u dnevne sobe širom sveta, i započele svoje putovanje da postanu jedna od najomiljenijih i najprepoznatljivijih igračaka svih vremena.

Povezani članci
Komentari
Komentara
0
Pošalji komentar
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.